Nieuws

Heb je informatie die belangrijk is voor andere leden van de club? Meld deze dan aan één van de commissies (Jeugd, Senioren of TC) of stuur een bericht aan de Communicatie Commissie.  
 

Stapje voor stapje naar "Coöperatie Prinsenbeek"

13 februari 2014
www.beekvooruit.nl
De samenhang is Prinsenbeek tussen de Beekse verenigingen en instellingen is groot. Aangezien de overheid op veel vlakken een terugtrekkende beweging maakt groeit de saamhorigheid in ons dorp om een passende oplossing te vinden voor problemen in de toekomst.

Bron: Prinsenbeeknieuws.nl
13/02/2014

Ideeën zijn er volop en het enthousiasme is groot, maar er moeten keuzes worden gemaakt. Dat bleek woensdagavond tijdens bijeenkomst met 18 Prinsenbeekse verenigingen in Marktzicht. Die waren daar op uitnodiging van de initiatiefgroep 'Coöperatieve gedachte Prinsenbeek', om te praten over de door de clubs aangedragen voorstellen voor meer samenwerking.

Wat kan men voor andere verenigingen of organisaties in het dorp betekenen of wat zou men van andere willen gebruiken? Hoe kan samenwerking leiden tot verbetering, zonder dat de eigen identiteit wordt aangetast? Door verbinden is winst te behalen. Daar draait het allemaal om, verduidelijkt mede-initiatiefnemer Frank Timmers. Een tiental voorstellen kwam voorbij.

Ten aanzien van evenementen ging het over een evenementenkalender, waarbij de data op elkaar zouden kunnen worden afgestemd. Maar ook bij het uitwisselen van materialen en samenwerking bij vergunningaanvragen zou veel winst zijn te behalen, is de verwachting. Net zoals bij het gezamenlijk inkopen van de benodigde materialen en spullen.

Verder wordt onder meer nagedacht over een Beekse vrijwilligerscentrale. De ervaring leert dat veel mensen aangeven dat ze zich als vrijwilliger willen inzetten, maar dat er maar weinig zijn die dat ook echt doen. Zo’n vrijwilligerscentrale zou mogelijk veel breder kunnen worden opgezet. Behalve verenigingen en evenementen zouden ook particulieren hier dan een beroep op kunnen doen.

Een jaar geleden kwam een groep van tien bevlogen en Bekenaren voor het eerst samen om na te denken over de gevolgen van de zich terugtrekkende overheid en de bezuinigingen op voorzieningen. Zij maakten zich zorgen over de ‘verschraling’ in het dorp en wilden ideeën en krachten bundelen, om zaken vanuit een coöperatieve gedachte samen te gaan oppakken. Intussen hebben ze in twee sessies gesproken met vertegenwoordigers van 20 Prinsenbeekse verenigingen en evenementen. Die omarmden de gedachte van het burgerinitiatief.

Nu is het de beurt aan deze deelnemers om aan te geven voor welk initiatief ze zich zouden willen inspannen. Op de agenda staat ook nog een bijeenkomst met weer tien andere verenigingen. ,,We willen iedereen gesproken hebben’’, aldus Timmers. ,,En we gaan kijken waar de behoefte het grootst en de kans op succes het sterkst is.’’Ondertussen buigt de initiatiefgroep zich ook over de toekomstige organisatievorm. Wat dat betreft zit men nog in de ‘denkfase’. Het streven is om uiteindelijk een vereniging te worden. Behalve de coöperatieve gedachte is legitimiteit het uitgangspunt voor de nieuwe beweging. De leden moeten het ook voor het zeggen hebben.

 
Terug naar boven