Nieuws

Heb je informatie die belangrijk is voor andere leden van de club? Meld deze dan aan één van de commissies (Jeugd, Senioren of TC) of stuur een bericht aan de Communicatie Commissie.  
 

Arno Gabriëls wil gewoon lekker trainen

20 december 2013
"Arno Gabriëls wil gewoon 'lekker trainen', dat hoeft niet bij de top." Deze titel heeft het interview van Frank Timmers van BN De Stem wat in december verscheen in deze krant.

Met toestemming van BN De Stem kun je onderstaand het gehele interview lezen.

Door Frank Timmers
Een sollicitatiebrief heeft Arno Gabriëls niet geschreven. Hij kwam daar niet aan toe. Beek Vooruit stond als eerste in Breda voor de deur, daags nadat hij bekend maakte te vertrekken bij Klundert. Omdat het voorstel hem beviel, tekende Arno Gabriëls voor twee jaar bij de Prinsenbeekse club. Zijn populariteit bij de amateurclubs heeft Gabriëls afgedwongen door zijn successen bij Moerse Boys, waar hij mee promoveerde naar de tweede klasse en Klundert, dat hij leidde naar de eerste klasse. Tweemaal won de succesvolle oefenmeester de BN DeStem Voetbal Award voor beste trainer.

Je had de clubs voor het uitkiezen. Hoe voelt dat?
„Als een bevestiging en dat voelt natuurlijk goed. Ze vinden dat ik me bewezen heb. Daar ben ik trots op. Vooral omdat ik bij zowel Moerse Boys als bij Klundert heb gewerkt zonder jongens van buitenaf aan te trekken, altijd met spelers van de eigen club. Ja, bij Klundert spelen er twee uit Willemstad, zij wonen een stukje verderop.”

Wat voor een trainer ben je?
„Ik denk sociaal, dat is nodig want als trainer ben je ook maatschappelijk werker. En ik wil steeds een lekkere training voorschotelen. Conditioneel, maar vooral met de bal. Dat houdt ze gemotiveerd. Zelf had ik ook een hekel aan die boslopen. Het is belangrijk dat de jongens het naar hun zin hebben. Ze verrichten arbeid en in de training verwerk ik wat ik volgend weekeinde ga doen. Van de spelers wil ik weten wat er bij hen leeft. Na de wedstrijd sta ik tussen ze in en drink ik een pilsje mee. Ad van Seeters was bij Baronie ook zo, dat vond ik prettig. Spelers komen naar mij toe en vertellen dat ze een trainingsavond lastig zitten, vanwege de oppas of studie. Ik heb liever dat ze dat vertellen, dan zich ziekmelden. Nu kan ik er iets mee. Ik moet het ook kunnen uitleggen aan de groep.”

Je noemt Van Seeters. Welke trainers zijn een voorbeeld voor jou?
„Hij dus, omdat hij ook veel met de bal werkte. Een goede aanname van de bal is zó ontzettend belangrijk, daar kun je zó veel mee winnen. Net als goede passing, op de juiste snelheid. Van Seeters kon ons bij Baronie enorm prikkelen, zodat we supergemotiveerd de wedstrijd ingingen. We trainden altijd scherp, zelfs op vrijdag wanneer we de lichte training afsloten met een partijtje. Niemand wilde verliezen. Daarnaast is Frans Vermeulen een groot voorbeeld. Die heeft zich bij NAC over mij ontfermd. Hij is voetbaltechnisch erg sterk. Frans heeft mij echt beter gemaakt. Hij maakte me bij de jeugd van NAC bewust dat ik heel dichtbij betaald voetbal zat.”

Heb jij alles uit jouw voetbalcarrière gehaald?
„Dat denk ik wel. Ik had als spits bij NAC niet de kwaliteiten van Ton Cornelissen. De vier seizoenen bij NAC waren niet bepaald in de hoogtijdagen van de club. We speelden eerste divisie met allemaal eigen jongens. Ja, één kwam van buitenaf, uit Oosterhout. Het is wel grappig om te zien hoeveel van ons nu ergens trainer zijn: Jack Sweres, Peter Remie, Brian Piris, Marcel van Helmond, Jack Koumans, Marco van Dijnsen en ik.”

Haal jij ook het maximale uit jouw trainersloopbaan? Je wil de opleiding Trainer Coach (TC) 1 niet volgen en mag daarom na een jaar dispensatie niet bij eersteklasser Klundert blijven. Je stapt over naar een club in de vierde klasse.
„Ik voel me niet te groot om in de vierde klasse te trainen. Ik heb een goed gevoel bij Beek Vooruit. Ik ken de club omdat ik er in het zaterdagteam heb gespeeld. Toon Lauwen van de technische commissie belde een dag na het nieuws van mijn vertrek bij Klundert. De club heeft een goed verhaal over de toekomst, met gediplomeerde trainers op de hoofdelftallen. Beek Vooruit wil terug naar de derde klasse en ik speel daar een belangrijke rol in. De vraag is hoe de spelers het oppakken. Ik heb een bepaalde aanpak en zeg wat ik van ze verwacht. Ze moeten mee, anders wordt het moeilijk voor een speler.”

En jouw ambitie?
„De balans slaat door naar het gezin. Ik weet van mijn broer Johan wat er komt kijken bij het halen van TC1. Acht maanden moet je vol aan de bak. Mijn gezinssituatie laat dat niet toe, we hebben pas ons tweede kind en ik wil ze graag zien opgroeien.”

Hoe belangrijk is discipline voor jou?
„Bij Klundert heb ik in het begin tijdens een avondwedstrijd voor de beker drie spelers in de dug-out gezet en een speler van het tweede van het trainingsveld gehaald en in de basis gezet. Ze moesten daar aan wennen. Ik word er al gek van als een speler één minuut vóór tijd aankomt, laat staan als die een minuut te laat is.”

 Jij werkt ook aan het slimmer maken van een speler. Hoe doe je dat?
„Dat zit in simpele dingen. Wil je voorbeelden? Als je een penalty tegen hebt gekregen, moet je in het andere strafschopgebied jouw tegenstander opzoeken. Scheidsrechters willen in die situatie snel een strafschop in jouw voordeel geven. Het is lastig. Je hebt er spelers bij die het meteen snappen, anderen hebben er moeite mee. Bij ons zit Christian Fuanani, een verschrikkelijk sterke vent. Als het even kan, blijft hij staan als er een overtreding op hem wordt gemaakt, ook in de zestien. Dat vind ik dus niet slim.”BN De Stem, foto: Johan Wouters/het fotoburo

Profiel Arno Gabriëls:
  • 46 jaar, woont in Breda.
  • Getrouwd met Maatje, vader van Kjell en Ilja.
  • Voetbalde met NAC 46 wedstrijden in het betaald voetbal.
  • Speelde daarna bij TSC, Hoogstraten, Vosselaer en twaalf jaar bij Baronie.
  • Werd met Baronie vijfmaal kampioen in de hoofdklasse, driemaal landskampioen zondagamateurs en algemeen kampioen van Nederland in 1997 en 2001.
  • Was drie jaar assistent-trainer bij Baronie, vier jaar hoofdcoach bij Moerse Boys en is bezig aan zijn derde jaar bij Klundert. 
 


 
Terug naar boven